Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Idrottscafé 090416

Gå ner

Idrottscafé 090416 Empty Idrottscafé 090416

Inlägg  tomasc tis maj 05, 2009 10:44 pm

Bull, Ling och Labbo.
Smeknamn som Torsbyborna känner mer än
Bengt-Åke, Lars-Inge och Lars-Erik.
Idrottscafé 090416 40055932.th Idrottscafé 090416 Cafeelp.th Idrottscafé 090416 36301418.th
Håkan Halstensson I förgrunden Labbo Mattson Mats Jonsson

Torsdagen den 16 april samlades 15 personer på Biblioteket i Torsby för ännu ett Idrottscafé.

Håkan Halstensson hälsade välkommen till Biblioteket som kulturchefen i Torsby Ingemar Nordström snällt ställt till förfogande och även bjöd på fikat.
Håkan berättade kort om VIS 25-åriga historia och om medlemsstocken som nu är närmare 1100 medlemmar och om medlem 1000 som var Stölletfödde Per-Olov Persson.
Idrottscafér i Torsbyområdet har varit ganska många med teman såsom Handikappidrott på Fryk-Center, Rännbergs IKs 50-årsjubileum, Skidskyttecafé, Damhandbollscafé, Torsby Lekens realesparty och nu senast Torsbyidrottarna i litteraturen hösten 2008.

Dagens program startade f.d ordf. i Torsby IF, f.d ledamoten av Värmlands Fotbollförbund, Värmlands Idrottsförbund och en av de som bildade SISU-Värmland. Mats Jonsson.
Han berättade om Torsby IFs stundande 100-årsjubileum.
Redan på midsommar i samband med Borejoggen kommer TIF att vara väl synligt eftersom samtliga lag och många medlemmar och supportrar kommer att uppträda i joggen i TIFs blåvita färger. Veckan efter midsommar fortsätter med diverse aktiviteter för att kulminera med jubileumsmiddag lördag den 27 juni kl 19.09.
Innan middagen skall veteraner träffas spela boll och ett idrottscafé kommer också att genomföras under eftermiddagen.
Under veckan kommer VFFs förbundslag att möta pressens lag. Coacher för resp.lag blir Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och Gunder Bengtsson.
Svenska och norska elitlag i handboll kommer att spela träningsmatcher i Torsby innan deras serieupptakt sker hösten 2009.
Bland underhållarna i jubileumsprogrammet blir Sven-Erik Magnusson och Leif ”Loket” Olsson.
Därefter tog Håkan Halstensson till orda och bygdens smeknamn kom på tapeten.
Först ut var Labbo – Lars-Erik Mattson som av sin barndomsgranne fick smeknamnet Labbo.
Detta har sedan följt honom och faktum är att i VIS gästbok skrev han Labbo Matson.
På jobbet säger man också Labbo.
Idrottslig var Labbo målspruta i Rännbergs IK under många år. Anbud från Degerfors, Gais och Norrköping avfärdades tillförmån för kamraterna i Vildmarkslaget Rännberg.
Ett av de mest avgörande målen minns Labbo från en derbymatch mot Torsby IF 1978 på Sörmarksplanen – Vildmarkstegen. Ett långt inkast 45 sek på övertid touchade Labbo i mål och Rännberg vann med 2-1 inför storpubliken1021 betalande.
Denna match föranledde Bengt-Åke ”Bull” Johansson att ta till orda. Han tyckte att målet förgicks av någon ojusthet vilket också torsbysupportrarna ställde sig bakom och efter matchen var dessa så ivriga med protester på domaren och även Bull fanns med i den skaran vilket renderade i hans enda röda kort i fotbollskarriären.
Smeknamnet Bull fick han av sin äldre bror som tyckte att lillgrabben var tjurskallig. Hemma i Vitsand fick han sin fotbollsuppfostran. De flesta matcherna gjorde han i Vitsand men de mest framgångsrika blev säsongerna i Torsby IF.
Lars-Inge ”Ling” Carlsson hade ingen aning om varför han kallades Ling men närvarande skollärare hade förklaringen att Ling var antagligen barnen själva som kommit på det var enklare än hans långa dubbelnamn.
Ling är TIFs meste fotbollsspelare. Debuterade borta 1973 mot Bråten som 16-åring och avslutade 364 seriematcher senare.
Hans viktigaste match under åren tillskriver han sista omgången i div 4 1979 på Tingvalla mot FBK. Torsby var tvingade till seger för att vinna serien för IFK Sunne. Det lyckades. Inte minst storsupportern Ola på Åsen var jättenöjd då han smög sig fram ur Tingvallas inre utrymmen. Han var för nervös för att se matchen. Andra höjdpunkter i karriären tillskriver han finalvinsten med lag Nord som vann Ralf Cup 1973 med spelare som Lasse Persson, Lars-Inge Hallstensson, Bo Lunde, Jörgen Johansson, Kennet Sundkvist, Johnny Björk, Ulf Dedorsson, Jan Löfgren bl.a.
Torsten Källgren var mycket produktiv med smeknamn på sina adepter som tränare i Rännbergs IK. Han hade förmågan att se spelarnas specialiteter och med utgångspunkt från detta kom smeknamnen fram. Exempel: Brain, Droppen, Gömmis, Kungen, Nisse, Pecka, Pojen, Tabletten och Volta.

Kisen - Kent Olsson känd fotboll och ishockeyspelare fostrad i TIF men mest känd som ishockyspelare och ledare i Färjestad. Han fick sitt namn efter pappan som också gick under namnet Kisen. Busschaufför och förmodligen fått smeknamnet efter en vistelse i huvudstaden.
Kent var en mycket stor talang inom idrott och kom tidigt med i såväl fotboll som ishockey. Fostrare var legendariska Sven-Åke Olsson mer känd som ”Åsen”.
Åsen var bagare och var genom jobbet ofta ledig på eftermiddagarna. Han hade en förmåga att samla ungdomarna till sig. Han var duktig instruktör och på så sätt fostrat många torsbyungdomar inom idrott. Bl.a. Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som ofta i intervjuer sätt ”Åsen” i främsta rummet som sin läromästare.

Bland kvällens besökare var Oddvar Knutsen. Sedan 5 år boende i Torsby jkommun. Kommer från Skien i Oslotrakten där föreningen i hans hjärta var ODD. Han kunde berätta att detta smeknamn var lika vanligt i Norge. Bl. kända norska smeknamn nämndes ”Knixen”, ”Mini”, ”Myggen”, ”Kuppern” bl.a.

VIS-medlemmen Onni Johansson fick berätta om sin barndom i Lesjöfors om sitt bandyspelande och om baronen De Geers inflytande på idrotten. En stor tillgång för idrottsungdomen i såväl med- som motgång. Idrottsminnen som sitter för evigt är.
Kvalet till allsvenskan och match borta mot IFK Vänersborgs meriterade lag. Vi med en genomsnittsålder på 19 år vann och den allsvenska debuten skedde på Söderstadion mot Hammarby. Visserligen förlust med 4-2 men vilken stämning. Oförglömliga minnen.

Sonen Mathias Johansson har figurerat i TIFs versamhet under många år. Nu som ledare. Idrottsminnen som han tar upp är TIFs pojklag som under några år deltog i Pojkallsvenskan med matcher mot storheter som IFK Norrköping, Degerfors IF och Örebro SK. Smeknamnen för hans med har varierat i barndomen från Jonte på mellanstadiet till Mäne på Högstadiet. Hur det har uppstått var han ovetande om.

Enda kvinnan vid dagen träff var Inger Carlsson. Idag sekr. i Torsby IF. Debuterade i TIFs första damlag i handboll och blev också målgörare till TIFs två första mål. Det var i en match mot dåvarande bästa laget i kommunen Östmarks IF. TIF var nederlagstippade men vann. Smakstart för en mycket framgångsrik verksamhet inom TIF. Hennes fotbollsaktiva tid blev en enda match eftersom hon inte kunde förstå offsideregeln och snabbt plockades av planen.

Hasse Gustavsson fotbollsfostrad i V.Nysäter gav sina minnen från sin aktiva tid. Hur han med Nysäters pojklag av säfflekompisarna blev kallade bönderna från landet. Detta gav tändvätska och stadsôjkera fick se sej besegrade av bônnera. Hasse som utbildade sig till polis var sedan under flera år ordinarie i Värmlands Polislag som höll god div-3-klass.

Gunnar Einerman VIS-med och värdefull berättare för händelser ute skolidrotten och ultimaidrotten och en storslagen historieberättare. I egenskap av tävlingsledare för skolidrotten i Värmland underströk han bla. vad Onni tidigare berättat. Baron Deegers positiva inställning till ungdomsidrott och framför allt bandy. Gunnar skulle tala vid baronen om sponsring av en bandyturnering inom skolidrotten. Försynt hade Gunnar undrat om man kunde skaffa medaljer även till avbytare och reserver. –”Du köper ut det Du vill ha och skickar fakturan till mej” blev baronens vänliga svar till Gunnar.

Alf Brorsson – VIS-medlem minns med stolthet framgångarna med sitt Fiskeviks IF och seriefinalen i div 3 mot IFK Sunne på Sjövallen i Fiskevik. En by med 98 invånare samlade en publik på 3000 personer runt Sjövallens gröna yta. Det var tider det.
Han minns också sin tid som skrinnare. En icke allt för publikdragande tävling på Ullevi i Göteborg. Där några få skidskoentusiaster stod utspridda på denna mäktiga idrottsplats och varje skär ekade upp under Ullevitaket. Det var inte allt för uppmuntrande.
Uppmuntrande var däremot korpfotbollen han deltog i Uppland. Trots en viktig konferens för dåvarande länsskolenämndstjänstemannen så fick denna avbrytas för en viktig korpmatch.
Motståndarna hade redan köpt biljetter på Finlandsfärjan för att fira seriesegern. Detta skulle Alfs lag absolut sätt P för. Så skedde och färjeturen för motståndarna blev inte lika bejublad som man tänkt sig.

Ulf Kärn berättade från sina idrottsminnen på Klingevi i Munkfors och framför allt det allsvenska kvalet mot Surahammar. Han nämnde också profiler som mv. Karl-Erik Pallin och den store ledare Rulle Bergman.

Under kvällen gjorde Mats Jonson flera inlägg där han ofta kom att berätta episoder från sin tid som ledare i olika funktioner inom idrotten. Förebilder för honom var som för många andra Åsen men även Sune Larsen, Sven Eriksson, Sleva mfl.

Kulturchefen Ingemar Nordström framförde önskemål och vikten av att de betydelsefulla ledare som fortsatt är i livet blir intervjuade och att deras berättelser blir bevarade. Han slog också ett slag för Värmlandsarkiv. Han har sett föreningslivets handlingar förvaras allt för vårdslöst då han besökt föreningar i kommunen. Skärpning.

Slutligen avslutade Håkan Halstensson med att ta upp frågan om en lokal idrottshistorisk förening. Tystnade gav till hand att endera är det svårt att få funktionärer till ytterligare en organisation eller så var timmen allt för sen. Vad vi dock kom fram till och som Ingemar Norström ställde upp på det var att vi träffs igen till hösten någon gång efter ”Torsbymârten”.

Text och bilder
Lars Halstensson

tomasc

Antal inlägg : 10
Registreringsdatum : 08-04-27

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet