Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Idrottscaféet i Kil tisdagen den 22 april 2008

Gå ner

Idrottscaféet i Kil tisdagen den 22 april 2008 Empty Idrottscaféet i Kil tisdagen den 22 april 2008

Inlägg  tomasc ons maj 21, 2008 2:08 pm

Stefan Holm och Henry Nilsson huvudpersoner på välbesökt och välarrangerat Idrottscafé i Kil tisdagen den 22 april 2008.

Under ledning av vår kommunrepresentant Jan-Åke Halth kunde den månghövdade publiken få en helkväll kring temat idrotten och litteraturen. Båda huvudpersonerna har debuterat som författare. Stefan har under sin karriär även hunnit med att skriva två böcker. Stefan Holm, höjdhoppare, i samarbete med sin mentale coach Christian Augustsson samt Stefan Holm en av 12 i samarbete med fotografen Micke Solebris Sörensen. Båda böckerna utkom året efter det sagolika Guldhoppet i Aten OS 2004.
Henry Nilsson debuterade som författare med sin polisroman Pass 23. Henry är Jössehäringen, som sprang sig genom sextiotalet som han beskriver sig själv som idrottare. Två SM-titlar på 30 000 m och ett personligt maratonrekord på 2.21.21.tim, för honom in i idrottshistorien som landets kanske snabbaste kriminalinspektör. (obekräftad uppgift)

Under frågestunden, som inleddes av Jan-Åke Halth, fick vi höra att böcker har en stor betydelse för både Stefan och Henry. För Stefans del har det handlat om ett överlägset sätt att koppla av och göra tillvaron meningsfylld vid resor och att ”dräpa hotelldöden”. Henry ville se det som att litteraturen ger honom trygghet. Man kan koppla av och överlämna ansvaret till författaren.

Båda fick frågan om varför de skriver. Vad var och är drivkraften?

Stefan har en vilja att uttrycka sig i skrift. De erfarenheter han har tillägnat sig under sitt liv hittills som idrottare, både mentalt och fysiskt, ville han få nerskrivet under pågående tid. Dokumentären Stefan Holm en av 12 blev en bok tack vare att Micke, som följt Stefan under några år hade ca 8000 bilder av honom under träning och tävling. Detta kan vi vara tacksamma för.

Henry hade under sina 30 år som kriminalinspektör skrivit rapporter från olika brottsfall och under den tiden noterat att det fanns många roliga händelser blandat med tragiska. Efter sin avgång 2003 började han sammanställa sina erfarenheter blandade med sin egen fantasi och slutresultatet blev den bok vi nu kan ta del av.

Jan-Åke ställde frågan till Henry, om inte personerna i romanen kunde identifiera sig som personer i verkligheten och därmed hört av sig. Detta förnekas alltid med ett bestämt NEJ.

Stefan fick frågan: Vad anser du vara det vikigaste när du skall skriva din nästa bok?

Svaret blev: Att hitta den perfekta första meningen, att hitta det perfekta slutet och att fylla mellanrummet med den perfekta intrigen.

Stefan fick frågan varför han fortfarande tävlar för Kils AIK. Hans svar kändes så äkta när han förklarade att den fostran och stöttning som idrottare, som han fått från Kils AIK gjorde att han ville bjuda igen genom att alltid representera sin moderklubb. Svaret renderade i en spontan applåd.

Frågestunden avbröts med en kaffestund och allmänt mingel, där böcker och övrigt materiel bl.a Stefans OS-medalj från Aten visades. Många besökare passade även på att teckna medlemskap i Värmlands Idrottshistoriska sällskap.

Efter kaffestunden ställdes många fler frågor och svaren från de båda gavs på ett spontant och engagerat sätt.

Stefans favoritförfattare är Frederick Forsyth och Henrys är Håkan Nesser

Idrottarens utbildning, vad gör man efter idrotten. Stefan: Få idrottare kan leva på sin idrott därför är det viktigt att skapa möjligheter till någon form av utbildning, där universiteten ger viss möjlighet att ge ledigt under tränings och tävlingsperioder. Många flyttar också av den anledningen till USA, där möjligheterna är större. Undantaget är de stora lagidrotterna, där man under tiden som idrottare kan att skapa sig en trygg ekonomisk grund.

Kvällens värdinna Lena Hassellund tackade de båda hedersgästerna med en blomma och ett bokpaket.

Kvällen avslutades med att Stefan och Henry signerade de böcker, som besökarna ville köpa.

Vi som var där fick en helkväll, som bland många väckte minnen från egna idrottsliga fram och motgångar, samt gjorde oss påminda om idrottens betydelse i samhället.

Värmlands Idrottshistoriska sällskap vill tacka arrangören Kils bibliotek och kommunrepresentanterna Jan-Åke Halth och Kjell Olsson för arrangemanget och de båda hedersgästerna för engagemanget.

Till Stefan vill vi säga: Vi håller alla tummarna för dig vid OS i Kina.

Till Henry säger vi: När kommer nästa PASS?

tomasc

Antal inlägg : 10
Registreringsdatum : 08-04-27

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet