Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Café med Anders Olsson 30 januari 2008

Gå ner

Café med Anders Olsson 30 januari 2008 Empty Café med Anders Olsson 30 januari 2008

Inlägg  Admin tis mar 11, 2008 12:00 am

Efter årsmötet på Värmlands Museum den 30 januari arrangerades ett café med Anders Olsson, Hagfors. Anders hade ju uppmärksammats en hel del strax dessförinnan. Han hade utsetts till ”Årets idrottare med funktionshinder” på den Svenska Idrottsgalan och samma vecka satte han världsrekord på både 50 och 400 meter fritt vid tävlingar i Holland. Han var också en av kandidaterna till Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2007. Anders berättade och visade bilder med glimten i ögat på ett sätt som lockade till många skratt under ett mycket uppskattat kåseri.

Redan vid tio års ålder skadade han sig med en skivstång så illa att läkaren menade att det var slut med allt idrottande. Men Anders är envis och har gång på gång visat att han inte nöjer sig med uttalanden från andra om vad han kan eller inte kan göra. Han provade simning, och det gick bra, men att spela ishockey ställde alltför stora krav på ryggen. Även skidåkning medförde problem. De tabletter som han ordinerats skänkte lindring bara till en början, så även detta fick han sluta med. Två år senare, 1995, var ryggbesvären så svåra att han stelopererades.

Anders berättade hur mycket som sedan gick fel. En olycka då han satte sig på en stol medförde åtta månaders sängliggande med mycket morfin för att lindra de svåra smärtorna. Trots att läkaren förnekade att det var så, visade det sig till slut att ryggmuskeln hade gått av. Vid en operation för viktminskning 1997 fick han magsyra i lungorna, och efter ryggmärgsbedövningen försvann känseln i benen. Då var Anders nära döden. Så var det dags för rullstol. En lång period med mycket problem följde, 2000-2002 var Anders sängliggande med återkommande lunginflammationer. Under en rehabilitering på Teneriffa upptäckte emellertid Anders att det kändes bra att vara i vatten.

I samband med att Anders åkte till en VM-match i ishockey i Karlstad utmanades han, och den tanke föddes, som ledde till att Anders anmälde sig till Vansbrosimmet. Deltagandet tilläts först efter diverse ”turer”. Det var svårt innan starten, bara 15 grader varmt i vattnet. Anders frös, fick panik, tänkte bryta och försökte ta sig mot land. Men så gick starten, och då var det bara att följa med den ström av simmare som kom forsande. Det slutade bra, när loppet var över hade Anders placerat sig som 98:a bland cirka 3000 deltagare. Han som hade utmanat Anders kom långt efter. Efter loppet var det någon som undrade om Anders var så trött att han inte kunde stå upp. Senare har Anders som bäst placerat sig som 8:a i loppet.

Anders hade nu fått blodad tand och anmälde sig till handikapp-SM år 2003. Han hade kvalat in på åtta distanser och vann samtliga. Då började funderingarna på ett eventuellt deltagande i Paralympics, men det var hårda krav för att kvalificera sig för detta. Men det löste sig, och då det var dags i Aten 2004 fanns Anders med. Det resulterade i tredjeplatser på 100 och 50 meter frisim och en förstaplats och guldmedalj på 400 meter frisim. Före det sistnämnda loppet ringde Anders sin tränare för att få goda råd om hur han skulle kunna besegra den kanske främste konkurrenten, en kines. Han fick det goda råd som ledde till segern: ”Du ska sim forter!” . Från 2002 till 2004 hade han således, med Anders egna ord, ”gått från vårdpaket till olympisk mästare”.

Anders berättade också bl.a. från sitt deltagande i Vasaloppet. Det var en deltagare som hade tröttnat och kastat skidor och stavar i skogen. Han intervjuades, men uppmanades plötsligt att vända sig om. Där kom Anders. Vederbörande ändrade sig tvärt, sprang efter skidorna och fortsatte. Anders berättade också om triathlon på Hawaii, ytterligare en utmaning.

OS-och VM-medaljer, världsrekord och andra idrottsprestationer till trots är det dock något annat som Anders betecknar som sin största seger. Han var mycket starkt medicinberoende, och mot alla odds kunde han frigöra sig från detta. Det var en stor dag då han kunde överlämna två kassar morfin till apoteket.

Envishet och en obändig vilja har fört Anders till den nivå där han är idag. Anders betonade i det sammanhanget hur viktigt det är att man tror på sig själv. Men det är mycken träning som ligger bakom de resultat som nåtts. I princip varje dag avverkas två träningspass om vardera cirka två timmar och därtill kommer bl.a. massage 45-60 minuter två gånger om dagen. Hustrun Annika gör en mycket stor insats i allt detta. Därför kändes det alldeles riktigt när Värmlands Idrottshistoriska Sällskaps ordförande, Harald Alvers, hyllade Anders genom att överlämna en blomsteruppsättning till Annika.

Agne Andersson


Besök Anders Olssons hemsidahttp://www.andersolsson.se

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

https://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet