Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Bandycafé 27 mars 2008

Gå ner

Bandycafé 27 mars 2008 Empty Bandycafé 27 mars 2008

Inlägg  Admin sön apr 13, 2008 10:12 pm

Årets andra café handlade om bandy, och det var Hasse Olsson, Mats Larsson och Göran Svensson som svarade för presentationerna. Hasse berättade om den tidiga bandyn i Sverige och främst då i Värmland, Mats om Boltic och dess framgångshistoria och Göran om nuläge och framtida visioner för BolticGöta. Ett drygt 40-tal hade mött upp, bland dem glädjande många före detta och nuvarande bandyspelare. Här några namn: Evert Jonsson, Nils Ericsson, Conny Persson, Kjell Alfredsson, Gösta Ekman, Lars-Olov Gurebo, Leif Odhe, Lars-Göran ”Teddy” Törnevik, Göran ”Gröten” Olsson, Kjell-Göran ”Fille” Broström, Mattias Svensson och Jonas Nilsson.
Hasse berättade att bandyn kom till Sverige 1895. Den första matchen spelades 1901 med deltagande även av damer men utan boll, man spelade med en trissa. Den första ”riktiga” matchen spelades 1905. I Värmland introducerades bandyn av holländska glasblåsare år 1908, och det var i Liljedal som man började spela. De tre lag som fanns där hade klubbor som gjorts av enbuskar. Den första matchen spelades 1911, Liljedal vann med 2-1 mot IFK Karlstad. I det första distriktsmästerskapet som arrangerades 1915 med deltagande av Liljedal, Göta, Kristinehamn och Lundsbergs skola vann Liljedal över Göta med 13-0 i finalen. Året efter fick Göta revansch och vann med 6-4, men då hade halva Liljedals lag emigrerat till Amerika.

Slottsbrons IF bildades 1918, den första matchen förlorade de mot Sifhälla med 1-6. År 1928 blev laget distriktsmästare för första gången, och 1932 var det dags för premiär i högsta divisionen. Två år senare spelades den första SM-finalen, som slutade 1-1 mot Uppsala på Stockholms Stadion, och som spelades på mycket dålig is. ”Pampen” Borgström lovade att man skulle kunna ordna spelduglig plan på Sandbäckstjärnet för omspelsmatchen, och efter diverse knep och hårt jobb klarade man det. De 8 666 åskådarna fick då se Slottsbron vinna med 6-0. Totalt erövrade Slottsbron fyra svenska mästerskap. Tiden medgav inte Hasse att berätta mera, men han hade med säkerhet kunnat fortsätta ytterligare någon timme, han hade stoff till mycket mera. Kanske skulle vi då ha fått oss berättas när och hur man började i Lesjöfors, som är ytterligare ett av de stora lagen i värmländsk bandy.

Mats Larsson berättade om Boltic, hur det var förr och om satsningen att bli dominerande i svensk bandy. Föreningen hade social inriktning med en omfattande ungdomsverksamhet och fostrade det yngre gardet även i den ungdomsgård som man drev. Mats var ordförande under åren 1969-73, men den drivande kraften i utvecklingen av Boltic till ett storlag var som bekant Lars ”Snöret” Berg. Han var i slutet av 1960-talet spelande tränare men kom också med i styrelsen. Mats övertalade honom att bli ordförande från 1974.
Organisationen och arbetssättet stramades då upp. 13 arbetsgrupper med maximalt fyra personer i varje grupp bildades, arbetsuppgifterna specificerades mycket klart och resultaten följdes systematiskt upp. En ytterligare injektion var då förbundskaptenen Curt Einarsson besökte Boltic och höll en kurs i ledarskap. Sune Almqvist tränade laget under en tid, och till säsongen 1975-76 kom Curt Einarsson som efterträdare. Då kom också de nya spelarna Bernt ”Bempa” Eriksson, Pelle Togner och Kjell-Göran ”Fille” Broström. Man vann serien och kvalspelet och blev därmed klara för division 1. Inför nästa säsong kom nyförvärven Mats Carlsson, Bertil Magnusson, Gösta Ramn, Lars Ångström och Sten-Åke Fagrell. Det blev direkt serieseger men förlust i kvartsfinalen.

Till säsongen 1977-78 kom tillskotten Bengt ”Pinnen” Ramström och Björn-Olle Forsberg. Säsongen därpå var det så dags för det första SM-tecknet efter vinst med 7-4 i finalen mot Broberg. Tillströmningen av storspelare fortsatte 1979-80 med Stefan Carlsson och Kent Hultqvist, i SM-finalen blev det vinst mot Sandviken med 5-3. Boltic vann också Europacupen som första lag utanför Sovjet. Inför säsongen 1980-81 kom Anders Bridholm, Ola Johansson och Magnus Berglund. Curt Einarsson efterträddes av Sune Almqvist som tränare, och det blev SM-finalvinst med 4-3 mot Selånger. I det VM som Sverige vann hade Boltic sex spelare med. ”Snöret” avgick efter säsongen som ordförande och efterträddes av Göran Pettersson. Och framgångssagan fortsatte, det blev totalt åtta raka svenska mästerskap.
Göran Svensson berättade om läget i BolticGöta - sammanslagningen av Göta och Boltic skedde år 2000 - och om tankar inför framtiden. Ett år har nu gått av 5-årsplanen ”Vision 2012”. Inriktningen är långsiktig och ligger till lika delar på ungdomar och seniorer. BolticGöta lyckades ju inte att i år återta den plats i högsta serien som man förlorade 2007. Men klubben skall senast 2012 spela SM-final med både elit- och juniorlag (senaste SM-tecknet erövrades 1995). Den vision/värdegrund som skall styra utvecklingen är:

Bred ungdomsverksamhet
Ekonomi i balans
Konkurrenskraftigt elitlag

Ett antal nyckelfaktorer är väsentliga för ett positivt utfall:

Inomhushall
Flera konstfrusna banor i Värmland
Utvecklad scoutingverksamhet
Flera människor med rätt kompetens och engagemang i organisationen
Ökat engagemang från näringslivet

Göran pekade även på några positiva och några negativa faktorer i nuläget. Han betonade vikten av att behålla och utöka den nuvarande spelartruppen, att utöka säljorganisationen, att fortsätta skuldsanering, och att det blir ett beslut om bandyhall. Han berättade även om tankarna på att bilda ett aktiebolag. Göran slutade med att nämna att stämningen är god och spelarna i truppen är positiva.

Agne Andersson

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

https://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet